ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ. Το πρόγραμμα 'Black Sea' είναι ένα πρόγραμμα επικοινωνίας, ακαδημαϊκού διαλόγου και επιστημονικής ανταλλαγής, για να φέρει
κοντά μελετητές πέρα από τα σύνορα: Ουκρανούς, Ρώσους, Έλληνες, Τούρκους, Γεωργιανούς, Βούλγαρους, Ρουμάνους, Μολδαβούς.
Δεν υπάρχει Ανατολή και Δύση. Υπάρχει ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ. Ας ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Καλωσήλθατε στην ιστοσελίδα του διεπιστημονικού και διιδρυματικού προγράμματος "Οι πόλεις λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, 1774-1914. Ανάπτυξη, σύγκλιση και συνδέσεις με την παγκόσμια οικονομία". Το πρόγραμμα που διήρκεσε από το 2012 έως το 2015, ήταν ενταγμένο στο πλαίσιο του προγράμματος «ΘΑΛΗΣ », Ενίσχυση της Διεπιστημονικής ή και Διιδρυματικής έρευνας και καινοτομίας με δυνατότητα προσέλκυσης ερευνητών υψηλού επιπέδου από το εξωτερικό μέσω της διενέργειας βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας αριστείας του επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας. Επικεφαλής του προγράμματος υπήρξε το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (επιστημονικός υπεύθυνος: Τζελίνα Χαρλαύτη) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Επίσης συνεργάστηκε με 23 ακαδημαϊκά ιδρύματα- Πανεπιστήμια, Ερευνητικά κέντρα και Αρχεία - από τις χώρες της Μαύρης θάλασσας, συγκεκριμένα την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Γεωργία, όπως και τη Μολδαβία, τη Νορβηγία, την Ιταλία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Η κύρια ερευνητική ομάδα αποτελούνταν από 19 ερευνητές, ενώ η ερευνητική ομάδα των εξωτερικών συνεργατών συγκροτήθηκε από 71 ερευνητές (καθηγητές, κύριους ερευνητές, νέους ερευνητές, όπως διδάκτορες, υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές, από τους οποίους 57% με καταγωγή από την Ελλάδα και 43% από το εξωτερικό. 

Σκοπός του προγράμματος  ήταν ο εντοπισμός, η ανάλυση και η σύνθεση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των 24 πόλεων-λιμανιών της Μαύρης θάλασσας που συγκρότησε μια ενοποιημένη αγορά και αποτέλεσε την σημαντικότερη εξαγωγική περιοχή σιτηρών του κόσμου το δεύτερο μισό του 19ου έως τις αρχές του 20ου αιώνα. Τοποθετώντας στο κέντρο τη θάλασσα και τα λιμάνια της, η ανάλυση διεισδύει στις οικονομικές δραστηριότητες των πόλεων-λιμανιών, την παράκτια ζώνη και την ενδοχώρα, την ενοποίηση των αγορών και τις διασυνδέσεις με την παγκόσμια οικονομία, πέρα από πολιτικά σύνορα και διαχωρισμούς. Οι συνδέσεις με την παγκόσμια οικονομία πυροδότησαν την ανάπτυξη και την σύγκλιση των περιφερειακών αγορών.

Πέρα από τις μελέτες, τα βιβλία, τις ηλεκτρονικές βάσεις και στις ιστορικές στατιστικές που παρήγαγε, το πρόγραμμα προήγαγε τη διεθνή συνεργασία, τη δημιουργία δικτύων επικοινωνίας των ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα των χωρών της Μαύρης θάλασσας σε ένα συλλογικό και οργανωμένο ακαδημαϊκό πεδίο σε μια περιοχή στην οποία η πρόσβαση των ανεξάρτητων δυτικών ερευνητών είναι ακόμη δύσκολη. Επιπλέον, το συγκεκριμένο πρόγραμμα στόχευσε επίσης στην ανανέωση των μεθοδολογικών αναλυτικών εργαλείων και στην διεθνοποίηση των ιστορικών μελετών σε όλες τις χώρες που εμπλέκονται.

 

The Poem of the Black Sea Project

There once was a sea that had
Beaches of wheat and islands of bread.
Everything by it was fully sublime,
Not only the Porte, but also its wine.
Circasian beauties, Moldavian pines,
Ukrainian wheat, Anatolian mines
We had them all for us and to sell,
We were just short of qualified personnel.
Odessa, Batumi, Galati, Istanbul
Had their markets so cheap and so full
That tempted you Greeks to come with your fleet
To carry the timber, the wool or the wheat.
Should we be grateful or should we be mad?
I do not speak for the rest, but I am glad.

Constantine Ardeleanu,
Second Black Sea Conference,
Constantza, May/June 2014

Τελευταία νέα